<%@ Page %> Painco Cork - Storage & Instructions for Use

Uvjeti pravilnog skladištenja plutenih čepova

Corks
 1. Pluteni čepovi se moraju skladištiti u zatvorenom, suhom i mračnom prostoru.
 2. Pluteni čepovi ne smiju biti izloženi vlazi ili suncu.
 3. Ako se vreča jednom otvori onda se pluteni čepovi moraju iskoristiti u roku od 6 sati.
 4. Kartonske kutije u kojima se nalaze pluteni čepovi moraju biti skladištene na paletama (od drveta ili plastike), a nikako se nesmiju stavljati direktno na pod.
 5. Temperatura prostora u kojima se pluteni čepovi skladište ne smije se spuštati ispod 13 Celzija niti smije prelaziti 25 Celzijevih.
 6. Pod ovim uvjetima rok trajanja plutenih čepova je 4 mjeseca od dana isporuke.

Uputstva za uporabu

 1. Koristite samo svježe čepove. Bolje je da naručite više puta godišnje manje količine koje ćete odmah upotrijebiti nego da koristite stare čepove. Čepovi neće biti bolji ako stoje.
 2. Postotak vlažnosti čepa je jako važna za njegovu gustoću kao i za lakše začepljivanje boca. Naši čepovi se prvo suše, a zatim se pakiraju u zapečaćene plastične vrećice. Nizak postotak vlažnosti spriječava napad i razvoj bakterija kod čepova.
 3. Kod nemuzirajućih vina razmak između vina i čepa bi trebao biti najmanje 12 mm. Kod pjenušavih vina 30 mm. Volumen vina se širi ili skuplja ovisno o temperaturi tako da se mora paziti na temperaturu prostorije prilikom punjenja vina u boce. Kod zagrijavanja od 1C, volumen vina se širi za 0,2-0,4ml/Litra. 10mm razmaka između vina i čepa iznosi ca. 3ml. Idealna temperatura vina prilikom punjenja bi trebala iznositi između 18 C i 20 C.
 4. Ako prilikom začepljenja boca dođe do deformacije čepa ili ostećejna njegove površine, to će automatski dovesti do promjenje njegovih svojstva, a samim tim i do smanjenja kvalitete čepa. To znači da će se skratiti vrijeme skladištenja vina.
 5. Po potrebi mi možemo zaobliti čep s jedne ili obiju strana, radi lakšeg ulaska čepa u grlo boce.
 6. Bijelo vino je osjetljivije od crnog vina na utjecaj ili promjenu mirisa i okusa. Ako dođe do deformacije čepa onda postoji mogućnost da sitna prašina s površine čepa dođe u vino i utječe na promjenu njegovog okusa i mirisa. To se obično zna dogoditi kod čepova lošije kvalitete.
 7. Čepilice se moraju kontrolirati prije svake upotrebe na moguća oštečenja koja bi mogla dovesti do oštečenja čepova.
 8. 4 sata nakon začepljivanja, pluteni čepovi se vrate na 95 % njihovoga promjera prije čepljenja, a nakon 24 sata se vrate na 99% njihovog promjera prije čepljenja. To znači da se boce nakon začepljivanja nebi smije odmah polegnuti nego bi se u idealnim uvjetima trebale uspravno skladištiti 24 sata.